maandag 19 december 2016

De voorlopige herindeling 2015-2016 wordt vaste opstelling op de Antiekmarkt Lange Voorhout Den Haag.

Van de regel en de blup.

In 2015 werden de standhouders van de Antiekmarkt in Den Haag geconfronteerd met de bouw van een parkeergarage en de aanleg van een betonnen noodweg op een deel van het marktterrein. Daardoor moesten zij zich onderwerpen aan een voorlopige herindeling van de markt; hup, allemaal op het schelpenpad. 

Vanuit de afdeling Markten van de Gemeente Den Haag is er nu de gedachte, of voorstel, om de opstelling van 2015 en 2016 te continueren.



Dat betekent dat de kramen een straatje vormen; fronten naar elkaar toegewend. Niet, zoals voor 2015, de fronten richting straatzijden. Ook betekent het dat er geen kramen meer zullen staan op de trambaan bij het Escher museum.

Redenen:
1. het hoeft niet op de trambaan; op het schelpenpad is voldoende ruimte voor 45 kramen, 2 aan 2 opgesteld, met circa 2 meter tussen de kraamparen en voldoende ruimte voor de kraam en het terras van Jeff.
2. er is geen elektriciteitskast voor elektra aanvoer bij de trambaan
3. standhouders en bezoekers lijken deze opstelling te waarderen.



Als het "straatje" blijft, met ook kramen op de trambaan, dan zullen de kramen op de trambaan niet of nauwelijks opgemerkt worden door de bezoekers en kijken de trambaanstandhouders naar de achterzijde van de rest van de markt.

Als het "straatje blijft", blijft ook de ellende bij regen. Misschien stond jij nou net toevallig op de waterdoorlatende plek, maar er stonden er ook met hun voeten de hele dag in het water en prut. Laarzen mee ? Aangetoond geen oplossing, want het publiek wilde niet door die plassen naar of in die kramen komen. Voor 2015 stonden de kramen op het schelpenpad rug aan rug, iets hoger en daarom droger. Dit jaar zal de schelpenpadbovenlaag weer veranderd worden, misschien dat dat voor een betere afvoer van regenwater zorgt. Geen belofte.

Als de 2016 opstelling wordt gehandhaafd, is dat m.i. aanleiding tot een uitdeling (zo heette dat). M.i. verplicht uit te voeren door de gemeente. Want sommige standhouders zijn in 2015 en 2016 op de vlucht geslagen voor de herrie en stof van de bouwput en zijn richting Des Indes gegaan. Altijd in de veronderstelling "voorlopig". Misschien willen zij nu meer naar het Tournooiveld, zelfs daar op die kopplaats willen staan. Ik meen dat hier de anciënniteit nog wel geldt.

Als je weet dat de opstelling van 2015 en 2016 een voorlopige opstelling was en dat het nu mogelijk de vaste opstelling wordt, is het niet zo dat dat zomaar mag. Het moet behandeld worden in het Uitvoeringsoverleg en het Instellingsbesluit moet worden aangepast. Dus tijdens een informeel gesprek of Marktkameroverleg kan en mag een dergelijk besluit niet worden genomen. De vergunninghouders, met name die op de trambaan jaar 2014, moeten worden geïnformeerd en hun vergunning moet worden aangepast. Mogen zij hier tegen bezwaar maken of tegen in beroep gaan ?

Als er een elektriciteitskastje moet komen voor de trambaan, dan gaat dat geld kosten, werd er informeel geopperd. Een geopperd genoemd geschat bedrag was vijftienduizend euro, en dat zal in het marktgeld doorberekend worden, werd er geopperd.



Als je ook weet dat er in de Haagse marktverordening te vinden is:

Artikel 2 Marktterrein
  • 1. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd geheel of gedeeltelijk over het marktterrein te beschikken zo dikwijls en zolang zij dat in het algemeen belang of ter uitvoering van werken nodig achten.
  • 2. Burgemeester en wethouders kunnen bepalen, dat:
    • a.
      om bijzondere redenen geen markt wordt gehouden of de openingstijden worden aangepast;
    • b.
      een markt geheel of gedeeltelijk wordt gehouden op een andere locatie;
    • c.
      een (niet gehouden) markt op een andere dag plaatsvindt.

Artikel 3 Inrichting van de markt

Burgemeester en wethouders kunnen per markt een inrichtingsplan vaststellen met daarin opgenomen in ieder geval één of meerdere van de navolgende onderwerpen:
  • a.
    het aantal standplaatsen;
  • b.
    de afmetingen van de standplaatsen;
  • c.
    de opstelling en de indeling van de markt;
  • d.
    welke ruimte wordt vergund als vaste standplaats of als flexplaats;
  • e.
    op welke standplaatsen opslagunits, verkoopwagens of ander (eigen) materiaal wordt toegestaan;
  • f.
    een lijst met branches;
  • g.
    een absoluut of procentueel aangegeven maximum aantal standplaatsen of vergunningen per branche;
  • h.
    een absoluut of procentueel aangegeven maximum aantal uit te geven dagplaatsen.

Artikel 4 Nadere regels

Burgemeester en wethouders kunnen op grond van deze verordening in een marktreglement nadere regels stellen betreffende het bepaalde in deze verordening, voor zover die bevoegdheid niet reeds voortvloeit uit artikel 160, eerste lid, onder h, van de Gemeentewet.

dan denk je: "de voorlopige opstelling wordt de vaste opstelling".
Tijd om de nieuwe Reglementen en Verordening Haagse Markten 2016 op te vragen of te downloaden en heel goed te lezen. Vooral over die herindeling en vooral ook over "uitdeling".
Het worden gezellige dagen !


tekst: Marx Warmerdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie, de redactie zal uw bericht lezen en mogelijk plaatsen op het blog. Anonieme reacties worden niet geplaatst.