maandag 6 juli 2015

Promotiegeld In Eigen Beheer ! Ook op de Antiek- en Boekenmarkt Den Haag !



onder dit bericht plaats ik de reacties


1. De Gemeente Den Haag heeft zich verplicht gesteld elke gemeentemarkt 2500 euro ter beschikking te stellen voor promotiedoeleinden.

2. De Antiek- en Boekenmarkt Den Haag bestaat uit 3 markten: de wintermarkt op het Plein, de zondagmarkt op het Lange Voorhout, de donderdagmarkt op het Lange Voorhout.
(dat het 3 verschillende markten zijn kan opgemaakt worden uit het feit dat voor elk van deze markten afzonderlijk een vergunning nodig is)

3. De Antiek- en Boekenmarkt heeft ten minste al 25 jaar (zo niet, dan langer) een Promotie Commissie, bestaande uit vergunninghouders, die de promotiegelden beheert en uitgeeft.

4. In mei 2015 heeft de Afdeling Markten van de Gemeente Den Haag éénzijdig bepaald dat de pomotiegelden niet langer door de Promotie Commissie mogen worden beheert en besteed. De afdeling Markten heeft vanaf mei 2015 het beheer en eindbeslissing naar zich toegetrokken.

5. De promotiegelden bestaan uit geld dat afkomstig is van de standhouders, via de standplaats/vierkante meters kosten, die de vergunninghouders aan de Gemeente Den Haag, via de Belastingdienst betalen.

6. Voor de markt op het Plein zijn nooit promotiegelden ontvangen. Op vragen waarom niet, werd door de afdeling Markten geantwoord dat dat is omdat de standplaatshuur op het Plein lager is dan die van de markten op het Lange Voorhout.

7. Op de vraag waarom de Promotie Commissie het geld niet meer zelfstandig mag besteden werd geantwoord: "Dat gaat op alle andere Haagse markten zo"


Zo is het, maar zo moet het niet

Als ik in het Schipperskwartier minder in de parkeerautomaat werp dan in het Hofkwartier, betekent dat niet dat ik een mindere dienst krijg van de Gemeente Den Haag, de parkeerplek blijft even groot.
Dat mijn standhuur op de wintermarkt op het Plein lager is, dan op de markten aan het Lange Voorhout, betekent niet dat er minder tegenover staat. Op het weer na misschien, maar dat is aan andere goden dan die van de afdeling Markten.

Dat het op alle Haagse gemeente markten zo is dat de promotiegelden in het beheer zijn van de afdeling Markten is niet waar. Zie hiervoor het Blog van 16 april. Op de Haagse Markt beheert een stichting de gelden en op de markt Stevinstraat beheren de standhouders geheel zelf de gelden.
- Zie De Koopman, juli 2015 - het orgaan van het CVAH - Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel:



Ik meen te kunnen zeggen dat alle standhouders van het Plein het een ridicule en zeer oneerlijke situatie zouden vinden, dat er voor hun markt geen 2500euro beschikbaar is. Nooit is geweest en niet komt. En reken ook eens uit wat dat voor de vele jaren markt betekent. 10 jaar: 25.000, 20 jaar ?

Ik meen te kunnen zeggen dat alle standhouders op het Lange Voorhout het een ridicule en zeer oneerlijke situatie zouden vinden, dat hun eigen gelden, geïnd als standplaatshuur, waarvan een gedeelte naar promotiedoeleinden dient te gaan, na 20-25 jaar naar eigen inzicht te hebben besteed, nu geheel uit hun beheer wordt onttrokken.

Ik meen te kunnen zeggen dat na 44 jaar markt standhouders verdraaid goed weten hoe promotiegelden te besteden. En hun vak is te onderhandelen en dat doen (deden) zij ook met de verkopers van de produkten die zij benaderen voor die promotiedoeleinden.

Ik meen te kunnen zeggen dat de leden van de Promotie Commissie het een toch ietwat onaangename situatie vinden dat zij slechts mogen adviseren over activiteiten. Adviezen en ideeën kun je ook op een briefje krijgen van elke standhouder en bezoeker en niet bezoeker van de markt. Daar hoef je geen commissie voor te hebben.

Ik meen dat de afdeling Markten nu pretendeert PR deskundig te zijn, zo niet dan in ieder geval denkt leukere promotie te bedenken dan de Promotie Commissie. Ach toch. Maar denken we dat eigenlijk niet allemaal; dat we het zelf beter kunnen.

Ik meen dat diegenen die wel de promotiegelden beheren slechts kort onze 3 markten kent en weinig weet heeft van wat daar de laatste 44 jaar is opgebouwd, maar door economische malaise is, en bouwputten wordt neergehaald.

Ik meen dat in plaats van minder promotiegeld, de markt aan het Lange Voorhout door de bouw van de garage onder het Toernooiveld en de grote overlast daarvan, met een enorme daling in het aantal passanten, dus bezoekers, als zichtbaar gevolg, meer promotiegeld verdient. Als het niet van de Gemeente Den Haag komt dan moet het van de bouwers komen: Ontwikkelcombinatie PTV - Sens Real Estate, Dura Vermeer en Royal Haskoning. 


Het wordt tijd dat 

de Gemeente Den Haag, 

Sens Real Estate, 

Dura Vermeer en 

Royal Haskoning 

zich uitspreken of zij wel of niet 

de Antiek- en Boekenmarkt in Den Haag 
willen ondersteunen bij het zichtbaar blijven voor passanten, 
het bereikbaar houden voor bezoekers, 
de markt een plezierige plek willen laten zijn om te vertoeven gedurende de gehele bouwperiode van de parkeergarage onder het Toernooiveld

Ik meen dat er beslist wel andere meningen zijn dan de mijne, dus hierbij een uitnodiging te reageren !
Stuur uw reacties naar:
antique-book-market@ziggo.nl

tekst: Marx Warmerdam


REACTIES:

van een bezoeker: 
Dag, 
Ten eerste word ik doodmoe van al dat verplaats van de kramen op de markt. Bij elke scheet die een wethouder laat en een nieuw plannetje heeft lijkt het of de Antiekmarkt daar de dupe van is. De laatste actie putje graven is er een goed voorbeeld van. Natuurlijk. Ga je beach volleybal gedoe doen op het Korte Voorhout. Waar anders? Het Zuiderpark? Het Westbroekpark? Op de tientallen sporttereinen die Den Haag rijk is. Nee natuurlijk niet.

Ten tweede vind ik alles wat ik op deze site lees een hogere vorm van kleine zelfstandige pesten. En willekeur. En kan nooit zijn dat bijvoorbeeld prijsverschil etc deel kan uitmaken van de behandeling. Dan had dat in de voorwaarden moeten staan.

Wat kun je hier aan doen. Heel eenvoudig. Het heft in eigen hand nemen. De misstappen van de gemeente publiceren op een speciale facebook pagina. Bij elk geheimzinnig gedoe je te beroepen op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De gemeenteraad hier op aan te schrijven. En verder de promotie met een leuke club zelf te doen. Via Internet bereik je een groot aantal mensen. Vragen of je folders etc mag neerleggen bij het Mauritshuis etc.? Een dagje folderen in de stad? 

Wel hoop ik dat er op de antiekmarkt een aantal kramen bij komt.  Maar met de houding van de gemeente kan de antiekmarkt dat wel vergeten denk ik.
Leg jullie er maar bij neer. Jullie zijn gewoon lastige belastingbetalers. Zo ziet de gemeente Den Haag zijn inwoners als ze vragen gaan stellen.

Mvg, D.


Kom op collega,s van de antiek en boekenmarkt!
Laten we Marx steunen! Er komen de laatste paar weken echt minder mensen naar onze markt. Vriendelijke groet, 
Ria van der Voorden


Bedankt Marx voor je duidelijke mail. Zeer gewaardeerd! 
Ik heb gereageerd en een stukje op Facebook geplaatst.  
Bedankt, dat je ons wakker schudt! 
Vriendelijke groet, 
Ria van der Voorden

Geachte heer Warmerdam, 
Excuses dat u niet eerder van ons heeft mogen vernemen.
Ik ben zelf meer op afstand betrokken bij het project.
Mijn collega Gert Jan Smit (CC) zal contact met u opnemen om onderstaande met u te bespreken. 
Met vriendelijke groet,
Gerad Schoenaker
SENS real estate


Chapeau Marx,
Je kan het zo goed verwoorden,
misschien ook een idee om met vereende krachten een petitie in te dienen?
Wij zijn er ook klaar mee met dat domme beleid van de gemeente Den Haag
Samen sterk .......... actie nu !!!!
Anstiek

Antwoord: Goedenmorgen Ans en Roel.
Ik weet niet goed wat een petitie dan moet inhouden. Welke tekst ?
Een boodschap ? Een verzoek ? Een klacht ?
Misschien is het al goed als daarmee alle standhouders iets eendrachtigs doen.
Eindelijk eens iets als collectief doen.
Luisterend en lezend naar wat er in het land gebeurd met gemeentemarkten,
is dat het eerste wat moet gebeuren om als gesprekspartner serieus genomen te worden.
Misschien is deze nare situatie wel nodig om echt in nood te komen, om dan op een drempel van opgeven uiteindelijk te kiezen voor een collectief.
Want een collectief ben je allemaal samen voor iedereen. Kunnen we dat al ?
Ik denk dat we hierbij de hulp nodig hebben van het CVAH (Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel)
Maar er zijn te weinig CVAH-leden op de Antiek- en Boekenmarkt.
Dat zou moeten veranderen.
Want het CVAH heeft veel ervaring met gemeentebesturen en successen behaald,
zij worden wel als serieus gesprekpartner gezien.
Ik zou graag willen dat alle, of veel standhouders, lid werden van het CVAH, dan worden we echt sterker.
Marx

CVAH lid worden is misschien een goed idee, maar ik denk dat er niet veel animo voor is bij de standhouders, omdat het lidmaatschap  €199,-kost
Ans

reactie Marx: 
Heb je enig idee hoeveel tijd mensen van het CVAH 
besteden aan het helpen van andere standhouders dan zijzelf ?
Vergaderingen, besprekingen, telefoontjes, advies, 
juridische hulp, verzekeringen.
Om een dergelijk orgaan goed te laten draaien is geld nodig. 
Wat doe jij voor 199 euro ?
In hoeverre wil jij een collectief ondersteunen
en daar zelf veel baat bij hebben ?
Moet het allemaal voor niets ?
Ja, wat ik doe is gratis, maar kost heel veel geld !
Huppekee: lid worden !


Beste Marx
Advies;
Neem even contact op met de marktkamer van de Stevinstraat
Dhr. Arco Verkerk v.w.b. grip op je eigen promotie gelden. 
Betreffende Adviescommissie en uitvoeringsoverleg ( laatste weet ik niet of deze nog bestaat)
Deze heeft inderdaad een exclusieve Haagse Markt afvaardiging.
Gemeente claimt middels marktkamers markt breed vertegenwoordigd te zijn.
Ik zal de exclusieve afvaardiging voorleggen aan ons juridisch loket.
( Standaard wordt er dan wel altijd een haalbaarheids inschatting gemaakt)
Succes! 
Peter.


Schrijver van het bovenstaande bericht is behulpzaam door een mail/bericht door te zenden:

Beste A. 
Zie:
``Wat voor mij van belang lijkt is dat de standhouders van de Antiek- en Boekenmarkt niet alleen een vertegenwoordiging in de Martkamer hebben, maar ook vertegenwoordigd behoren te zijn in de Adviescommissie Haagse Markten en het Uitvoeringsoverleg``. 
Kan jij adviseren hoe deze vertegenwoordigster van deze markt
zitting en dus invloed kan krijgen in genoemde gremia?
( Nu is het zo dat alèèn leden van de Haagse markt zitting hebben in de adviescommissie)
-> doet dit bijvoorbeeld voldoende recht aan het rechtsgelijkheid beginsel? 
Groet en succes! 
Peter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie, de redactie zal uw bericht lezen en mogelijk plaatsen op het blog. Anonieme reacties worden niet geplaatst.