vrijdag 3 juli 2015

Het is zover: de Antiekmarkt en Boekenmarkt Lange Voorhout Den Haag raakt geïsoleerd

reacties onder het artikel


Zoals enkele maanden geleden op dit blog werd geschreven: 
de Antiek- en Boekenmarkt aan het Lange Voorhout
wordt onzichtbaar



Er was eerst aan de overzijde een bouwputje, niets bijzonders, beetje grondwerk, boompje omgezaagd, boompje vernield en dood, ook maar verwijderd, nieuwe marktindeling, want noodrijbaan nodig en gelegd, een Promotie Commissie die niet meer zelf de promotiegelden mag beheren, want de Afdeling Markten zelf denkt de markt zichtbaarder te kunnen maken met de promotiegelden - afkomstig uit de portomonnee van de standhouders - maar wel alle oorzaken van die onzichtbaarheid accepteert - 44 jaar ervaring van standhouders speelt geen rol, hekken neergezet, parkeerplaatsen opgeheven, bezoekers van onze markt - vooral de vaste bezoekers rijden door en komen niet meer terug - denk vooral aan hen die slecht of niet ter been zijn, 


wel parkeerplek voor WK Volleybal spelers - goed ter been denk ik - op het Lange Voorhout - bezoekers van onze markt krijgen een bon of worden weggesleept, wel fietsenstallingen - daar waar wij niet meer konden staan - voor de bezoekers van evenementen op de Hofvijver, wel parkeerplek voor de bouwvakkers die in dat putje werken - gewoon op de nu afgesloten rijbanen - de toegangswegen - naast de markt,



verboden gebied voor doorgaand verkeer, ook die passanten zijn we kwijt, de toeristen die het rondje Mauritshuis - Hofvijver bewandelen zien ons niet meer, ook die zijn we kwijt, straks geen passerende trams meer, ook die passanten raken we kwijt, 
nog steeds geen zicht op besluitvorming betreffende dagvergunningen - zodat bij standhouders's vakantie, ziekte, geen zin hebben, slecht weer, te heet weer, kramen leeg blijven 
(let wel: ik ben tegen meelopers, wel voor dagvergunningen, en vooral verwelkom ik dagvergunninghouders die, net als de vaste standhouders, investeren in de markt - tijd, geld, moeite, doorzetting, verantwoordelijkheid, meewerken aan het collectief dat een markt is, etc)

En het huidige bouwputje is nog maar een muizenholletje vergeleken met wat er mijns inziens nog wordt gegraven. 
Niet alleen deze zomer, maar ook volgend jaar. 
En als het gaat zoals het meestal gaat, zal het nog langer duren.



De standhouders moeten ook schuld bij zichzelf zoeken:
op alle rampspoed die voorspeld is, werd nogal nonchalant gereageerd,
men verwachtte wellicht dat de Afdeling Markten, dus de Gemeente Den Haag het wel zou oplossen, beter maken, acceptabel maken.
Van éénsgezind protest, een collectief bezwaar, was en is geen sprake, het individu Standhouder is van huis uit egocentrisch en lijkt slechts bereid tot een afzonderlijk protest, zo niet grote mond, tegen de handhavers. 
Deze, de marktmeesters, zijn niet schuldig aan wat er gebeurt, zeker en beslist niet, zij zullen ter plaatse juist hulp en assistentie bieden, ondanks het feit dat er door hoger hand in regelgeving soms anders is besloten en vastgelegd.

Natuurlijk wordt er vergaderd, besproken, gewikt en gewogen - elders - ergens op een kantoor of in een kroeg (blijkbaar ook vergaderruimte van de Afdeling Markten - lekker informeel - dus wat er wordt besproken en afgesproken is dan ook informeel) 
Maar daar mogen de standhouders niet over worden geïnformeerd 
(op een toegestuurd, opgewekt A4-tje na), 
want: 
"te pril", "prematuur", "moet juridisch bekeken worden".

Ook het CVAH lijkt bij besprekingen betrokken te zijn geweest. 
Weten die vertegenwoordigers genoeg van wat ons overkomt ?  

Ik heb toch iets gehoord, informeel natuurlijk, en dat is dat het zogenoemde Instellingsbesluit mogelijk zal gaan worden aangepast.
Nu weet ik niet wat dat precies is, maar ik weet wel dat het bestaande ding onmogelijk boven tafel te krijgen is, dat het ding uitermate belangrijk is, dat alles wat wij niet in vergunning, verordening of reglement kunnen vinden, blijkbaar in dat ding staat. 
"dat staat in het Instellingsbesluit" 
heb ik in de loop der jaren vaak als antwoord gekregen. 
Punt. Over. Geen discussie meer.

Ben u, vergunninghouder van vandaag, er over 2 maanden nog ?
Volgend jaar ?
Indien u, tegen beter weten in, toch heeft doorgezet,
bent u er in 2017 weer bij ?

Krijgt Stadsdeel Centrum van de Gemeente Den Haag 
dan toch wat ze al jaren willen ?


Ik heb een gave; ik hoor Haagse ambtelijke stemmen in april 2017:

Vergunninghouders van een Antiek- en Boekenmarkt ? 
Die zijn er niet meer !
Een lege markt ? Weg ermee !
Kunnen we eindelijk leuke dingen doen op het Lange Voorhout 
en die bezoekers hebben dan wel ruime parkeergelegenheid want de ondergrondse parkeergarage onder het Toernooiveld is bijna klaar!

Als niemand iets aan onze alsmaar zichtbaarder wordende onzichtbaarheid doet, zal dit gebeuren



tekst: Marx Warmerdam


REACTIES:

reactie op Facebook - 7 juli:

Situatie is nu inderdaad behoorlijk dramatisch. 
Toernooiveld volledig afgesloten en de 
antiek-en boekenmarkt volledig dichtgeplamuurd.


ingekomen brief - 15 juni:

Dag Marx, ik weet dat er afgelopen  woensdag een marktkameroverleg is geweest.
1. Voor wat betreft de promotie was de stelling van de Gemeente Den Haag dat de markt op het Plein geen promotiegeld opbrengt. Dat is dus hetzelfde geluid als wat jij hebt gehoord. Maar hoe de regeling zit (qua tarief dus), ben ik nog niet in gedoken. Nu jij op vakantie / familiebezoek ga neem ik daar dus die 10 dagen voor. Ik ga het uitzoeken.  
2. Een gemeentebestuur kan een markt instellen. Daarvoor is een instellingsbesluit nodig.
Ik ga uitzoeken wat een en ander voor jullie markt betekent.  
3. Lidmaatschap CVAH. Het komt vaak voor dat de partner van de ondernemer een rol uitoefent in de vereniging. Immers, je vertegenwoordigd hetzelfde bedrijf. Kortom, een extra lidmaatschap kun je je besparen.  
4. Volgende week heeft de afdeling Haaglanden van CVAH weer een vergadering. Ik zal deze mail daar inbrengen en bespreken. 
  
Tot je dienst en een prettige reis, met vriendelijke groet, 
Paul Nijhuis, Regiomanager, Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie, de redactie zal uw bericht lezen en mogelijk plaatsen op het blog. Anonieme reacties worden niet geplaatst.