woensdag 1 maart 2017

mijn Verslag van het Marktkamer - overleg Antiek- en Boekenmarkt Den Haag, 28 febr. 2017 - deel 1

Deel 1 ? Ja, want ik ga zo wat anders doen

Uitgenodigde en aanwezige standhouders:
- Kathy Moesker en Jan Overduin - vertegenwoordigers van de standhouders in de Marktkamer
- Jeff  bijgestaan door zijn broer Jur - standhouder horeca
- Norbert - promotiecommissie, zonder Stef en Irma, die moesten gewoon werken
- Marx - bemoeial

De voorzitter Ton Pronk, Manager Markten kucht, schuifelt iets op zijn stoel en zegt streng doch oprecht gemeend:

"Welkom Welkom" en "Punt 1, Mededelingen"
Die weet ik niet meer, het begon over Jan die wel zou komen, er niet was, maar even later doodgemoedereerd uit Rotterdam kwam aanlopen - niet de héle weg.

Punt 2, het inrichtingsplan markt LV (= Lange Voorhout)
Dat was een weerzien met een zeer vertrouwde oude bekende:
een grote uitdraai met daarop de plattegrond van het LV met bomen, wegen, kramen, het marktterrein. Vertrouwd omdat deze plattegronden met herindelingen in de loop der jaren, al heel vaak op tafel hebben gelegen. Ik heb ze ook allemaal bewaard. Leuk voor later. Maar goed, de bemoeial ging er met haar neus bovenop.

Het Lange Voorhout krijgt een nieuw bovenlaagje, alle openbare parkeerplaatsen verdwijnen, er staat een monument, er is de lift naar de parkeergarage, fase 1, 2, 3 en 4 geloof ik. De, wat tot nu altijd heette Boekenafdeling - maar dat moeten we niet meer zo noemen omdat we allemaal door elkaar mogen gaan staan en er op zondag al stands stonden zonder boeken - moet daarom van Mei t.m. Augustus helemaal naar de overkant verhuizen, tussen Museum Escher In Het Paleis en de - nu nog - Amerikaanse Ambassade - die volgend jaar waarschijnlijk verbouwd gaat worden tot iets wat nog niet besloten is. Laten we dit de Trambaan-afdeling noemen. Daar is een uitgebreid oppervlak als Marktterrein aangewezen. Plek zat. De vergunninghouders - dus die normaal op de B-afdeling staan -  Hè, we gaan niet B zeggen, want dan is er ook een A - dat klopt wel, maar het klinkt als A-keus en B-keus - laten we zeggen de Thorbecke-afdeling - De standhouders van de Thorbecke-afdeling zullen een uitnodiging krijgen voor een herindeling op de Trambaan-afdeling. Voor de plaatsen zal geloot worden. In September moet er weer gepraat worden want het Thorbecke beeld staat in de weg.

Via loting dus - alle namen in een hoedje - zal er gekozen mogen worden ... denk ik. Nu ja, loting dus. Er is beloofd dat ook jullie auto's op het Marktterrein zullen kunnen staan - in ieder geval tot de Gemeente Den Haag misschien weer in een Raadsbesluit besluit om ook onze auto's te weren want er is een parkeergarage nietwaar.

Let bij het kiezen - als je mag kiezen of wijst de loting plekken aan - zo van dit is kraam 1 - dit is het hoedje - en de winnaar is... - op of er geen boom of meubilair in de weg staat, dus of je auto en al je gewenste extra meters er ingenomen kunnen worden. 

De Horeca-plek van de vis en warme snacks gaat waarschijnlijk voor Escher staan, die moet op stenen, want mag niet op schelpen, iets met milieu of zo. Maar daar wil Jeff - koffie, crêpes, baguettes en sap - eigenlijk liever staan, want een beetje meer zon voor de genieters van zijn terras. Jeff en Jur gaan met de Afdeling Markten in gesprek, dat deden ze zo te zien direct na afloop al.

Wat Jeff en Jur niet wisten was dat er nog 2 Horeca stands bij mogen komen. Nee, die mogen Jeff en Jur niet huren, want 1 standplaats per vergunning zei Herman Kerver van het CVAH. Let op Jeff en Jur: dat is niet helemaal juist, want je mag 2 stands naast elkaar nemen, dus 2x 4 meter lengte. In ieder geval, er kan gesolliciteerd worden op Horeca plekken.

Ook zijn er FLEX-plekken, of was dat die Horeca ? Hm, ik weet het niet meer.

Dat Flex-plek-ding is bedacht naar aanleiding van de Gastkramen, ooit verzonnen door de PromCom. Dat verzinsel was geen succes, maar op deze manier wordt het dat natuurlijk wel. De Afdeling gaat er op toezien dat het past in de branches van onze markt, bijvoorbeeld een restaurateur of zo.

De Gemeenteraad Den Haag heeft bepaald wat die branches zijn:

Branche 6:
Horeca / snacken - inclusief ijs, warme en koude alcoholvrije dranken, gebakken vis - dus geen sushi ! - ook haring mag - da's toch Hollandse Sushi ! - belegde broodjes, oliebollen, (stroop)wafels, poffertjes, pannenkoeken, smoothies - crêpes is vast ok.

Branche 15:
Antiek, boeken, curiosa - inclusief prenten, postzegels, oude munten en vintage artikelen. Hmmm.

Enfin. Flex of Horeca of beide ? Zo zie je maar dat je beter kan wachten op het officiële verslag, want alles werd genotuleerd. Hopen dat we het verslag voor Mei hebben.
De notulist wist ook veel van de betalingen die de Gemeente Den Haag niet of veeeeeel te laat deed voor de Promotiecommissie, dat noem ik de PromCom. Ton Pronk, Manager Markten, heeft beloofd dat hij zich er speciaal op zal gaan richten dat dat voortaan goed gaat. Want Irma - penningmeester van de PromCom - wordt er gek van en schiet soms betalingen voor uit eigen zak. Of uit die van Norbert.

De Antiek afdeling - tja, Schelpenpad-afdeling dan maar - zal worden opgezet zoals het afgelopen seizoen. De standhouders moeten de plek innemen waar zij vorig jaar ook stonden, dat was weliswaar al 2 jaar een voorlopige opstelling, maar die is gewijzigd in vaste opstelling - niet zeuren - want dat deed ik, ik wilde ook een herindeling, maar geen loting, dus ging ik overstag - en als er dan een lege plek is waar geen vergunning voor is uitgegeven, en je zou daar willen staan dan moet je dat op de eerste marktdag tegen de Marktmeester zeggen - die ook Toezichthouder is - die hoeven wij niet te betalen - de Marktmeester moeten we wel betalen. Als er meer standhouders zijn die wel op die lege plek willen staan, dan wordt er weer geloot uit het hoedje.
Géééén anciënniteit meer ! Looooooting !!

Zo nu moet ik echt wat anders gaan doen.
Je merkt aan mijn manier van schrijven dat ik dat ook heel nodig moet gaan doen. Ik heb niet eens zin om fouten te zoeken, laat staan corrigeren.

Tot volgende week, tot deel 2.

Toch nog even een leuke foto; van vintage. Wat is vintage nu eigenlijk ?


Gerrit is degelijke vintage. Marc ook een beetje, want zo maken ze ze niet meer.
Maar deze vintage gasten én de standhouder gaan met de tijd mee.
Er is niet alleen iets te zien op en te koop van de kraam, maar ook op de PC.

Look, check, deal, buy:
De Antiekmarkt en Boekenmarkt Den Haag
The Antiques and Book Market The Hague,
just love, that's why !tekst: Marx Warmerdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie, de redactie zal uw bericht lezen en mogelijk plaatsen op het blog. Anonieme reacties worden niet geplaatst.