woensdag 23 november 2016

Inzage en inzicht, de markttarieven Antiekmarkt en Boekenmarkt Den Haag

Verordening op de heffing en invordering van rechten markten Den Haag 2013, gewijzigd bij besluit 128 / RIS 287203 door de gemeenteraad op 5 november 2015

"Waar hebben we eigenlijk mee ingestemd" werd er gezegd door een raadslid op 17 november 2016, en hij had het over bovengenoemd raadsbesluit van 2015.

Raadsleden kunnen van Wethouder Revis inzage krijgen in de opbouw van de markttarieven; hoe het kostendekkend plaatje er uit ziet, want een onafhankelijk onderzoek komt er niet.

Dat plaatje, of liever gezegd de 2 plaatjes, over Antiek- en Boekenmarkt 2016, heb ik al. Wat opvalt: die 2 plaatjes zijn niet identiek. Op de 2de zijn wat toelichtingen/omschrijvingen verdwenen. Weg. Maar de getallen zijn hetzelfde gebleven. Hm.

Wellicht hebben nieuwsgierige en feitenvergarende raadsleden (dat zijn niet de raadsleden VVD en PvdA) ook te horen gekregen dat de standhouders op de Antiek- en Boekenmarkt "altijd te goedkoop hebben gestaan", want dat is die standhouders namelijk verteld in de zomer van 2016 door de afdeling Markten.
Vergis u niet, dat altijd is sinds 1 januari 2013, daarvoor betaalden de standhouders tevéél.
De zondagmarkt was, tot dan, uitermate winstgevend. Derhalve gingen de tarieven per 1 januari 2013 omlaag. 
Tweeëneenhalve jaar later leek te blijken dat de Antiek- en Boekenmarkten dusdanig verliesgevend/niet kostendekkend waren, dat daarom de opbrengsten voor de gemeente Den Haag met 170% omhoog moesten.

Het zij zo: geen onafhankelijk onderzoek naar de 170% verhoging markttarieven op de Antiek- en Boekenmarkt Den Haag, besliste de raad.
Dan maar doorgaan met een afhankelijk onderzoek, beslis ik.


Ondanks dat ik al eerder dit jaar in het kader van WOB verzocht heb om de plaatjes van 2012 en 2013, heb ik die niet gekregen.
Gisteren heb ik weer een WOB-verzoek ingediend.

Want inzage in de tariefopbouw van 2016 is onvoldoende; je moet het vergelijken met 2012/2013 om tot inzicht te komen.
Om misschien te ontdekken dat de raad inderdaad niet wist waar ze mee hebben ingestemd in november 2015.

WOB = de Wet Openbaarheid van Bestuur, en die biedt elke Nederlandse burger de mogelijkheid om inzage te krijgen in de informatie die bij de overheid berust.
tekst: Marx Warmerdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie, de redactie zal uw bericht lezen en mogelijk plaatsen op het blog. Anonieme reacties worden niet geplaatst.