donderdag 12 maart 2020

Nog een vergadering over het marktgeld in Den Haag, 12 maart 2020.



Verleden en heden. 
Vergaderingen over markten in Den Haag




Na de vergadering Leefomgeving van 30 januari 2020, 
Gemeente Den Haag.

Samenvatting van de Rekenkamer Den Haag:
- Marktgeld op andere markten (o.a. Antiek en Boekenmarkt) 
is 30% te hoog

Raadsvoorstel van de Rekenkamer:
- Ondernemers tegemoetkomen voor het verleden
- Niet toerekenbare lasten niet doorbelasten
- Jaarlijks nieuw marktgeldtarief onderbouwen en vaststellen

Door de Rekenkamer voorgestelde Beslispunten:
dat het College met een voorstel zou moeten komen om marktondernemers op enigerlei wijze tegemoet te komen, die in de periode 2016-2019 teveel aan marktgeld op de andere markten van Den Haag hebben betaald. 
Want:
- niet toerekenbare lasten (handhavingstaken marktmeesters, juridische medewerkers, juridische proceskosten) niet doorbelasten aan ondernemers. In het verleden kon de gemeente deze kosten ook niet doorbelasten. Dit gaat om publieke taken die uit de algemene middelen gefinancierd moeten worden.
- rechtsongelijkheid met andere markten (Als een collega, op mijn of op een andere markt,  dure processen tegen de gemeente voert, dan moet ik daaraan meebetalen) Ook dit gaat om publieke taken die uit de algemene middelen gefinancierd moeten worden.
- als in het beleid en uitvoering door de gemeente fouten worden gemaakt, betalen ondernemers voor de proceskosten die de gemeente maakt. Wederon gaat dit om publieke taken die uit de algemene middelen gefinancierd moeten worden

College van de Gemeente Den Haag lijkt, door de Rekenkamer voorgestelde, beslispunten niet te willen overnemen, het College wil:
- geen compensatie voor ondernemers op andere wijk- en themamarkten 
(o.a. Antiek en Boekenmarkt)
- niet erkennen dat de Gemeente Den Haag inkomsten genereert voor een publieke taak die uit de algemene middelen gefinancierd moet worden.

Wordt vervolgd tijdens de 
vergadering Leefomgeving op donderdag 12 maart 2020.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie, de redactie zal uw bericht lezen en mogelijk plaatsen op het blog. Anonieme reacties worden niet geplaatst.