vrijdag 8 december 2017

Van stadsschoon en zwijgende vertegenwoordigers van de Antiekmarkt en Boekenmarkt Den Haag


ook de locatie van de Antiek- en Boekenmarkt Den Haag;
met soms voorkomende stromen


Gelezen in de Nieuwsbrief Wijkmarkten, 
gepubliceerd door de Gemeente Den Haag, december 2017:

Overleg Antiek- en Boekenmarkt.
Op dinsdag 14 november 2017 kwamen een aantal ondernemers en medewerkers van de afdeling Markten samen op het Marktkantoor aan de Herman Costerstraat. In 1,5 uur werd het 2017 seizoen geëvalueerd en werd vooruitgekeken naar 2018. Aan de orde kwam: UIT-festival, Prinsjesdag, verlichting in de kramen, parkeerkaart voor standhouders, aanbesteding nieuwe kramenzetter, corridor maken tussen de kramen voor een duidelijke looprichting, promotie en de ‘noodzaak’ van een officiële opening…


Reactie: Transparantie ! In 6 regels wordt hier de Antiekmarkt en Boekenmarkt seizoen 2017 én 2018 verduidelijkt. 
- Mogen we nog een verslag verwachten van onze vertegenwoordigers ? 
- En zie: er wordt gezocht naar een nieuwe kramenzetter. 

…Het onderwerp ‘Promotie’ lichten we hier even ertussenuit. De gemeente start deze winter en het vroege voorjaar met een gerichte campagne voor het aantrekken van nieuwe ondernemers. In deze campagne wil de afdeling Markten de sterke punten van het Lange Voorhout benadrukken. Zoals dit jaar gerealiseerd: zeer goede parkeergelegenheid in de Tournooiveldgarage, de vernieuwde stroomvoorziening en de nieuw ingerichte straat. Wat onveranderd is gebleven: een goed te bereiken AAA-locatie, die door veel toeristen uit binnen- en buitenland wordt bezocht en een monumentaal aanzien heeft. De vormgever is inmiddels aan de slag gegaan. We houden u (tussendoor) graag op de hoogte van het verdere verloop van de campagne.

Reactie: Ik begrijp best waarom de Gemeente Den Haag, als eigenaar / verhuurder / exploitant, de locaties van de Antiekmarkt en Boekenmarkt als AAA-locatie bestempeld, maar is dat terecht? Natuurlijk zijn Clingendael, Plein 1813, het Haagse Bos, het Lange Voorhout en het Plein fraaie plekken, maar het zijn niet de Grote Marktstraat. Bij het hanteren van A-B-C-duidingen hebben we het bij een markt niet over stadsschoon maar over omzetkansen en passantenstromen. In ieder geval kan de Gemeente Den Haag door de term AAA te hanteren nieuwe ondernemers lokken en hogere markttarieven billijken.

een Haagse AAA-locatie met bijbehorende passantenstromen

AAA Locatie, wat is de betekenis en definitie ?
Gebieden of winkelstraten met de hoogste bezoekersaantallen, uitgedrukt in een drukte-index lopend van 100 tot 75. Kenmerken zijn een voetgangersdomein, landelijk bekende publiekstrekkers en hoge koop- en huurprijzen. Modezaken, schoenen- en lederwarenzaken en warenhuizen bezetten hier meer dan 75% van de winkelvloeroppervlakte.
Een AAA-locatie is gelegen in het hoofdwinkelgebied van een stad. M.a.w., de bekende winkelstraten van grote steden met de bekende winkelformules. Het ‘fun shopping gehalte’ is op AAA locaties groot. Op deze plaats komen de meeste passanten voorbij en is de huur van de panden het hoogst. De beste locaties liggen in de buurt van grootwarenhuisketens, die veel klanten trekken. Verhuist zo’n zaak, dan lokt een winkelstraat minder passanten en dan dreigt een toekomst als AA- of zelfs A-locatie, inclusief dalende huurprijzen. De prijs per m² is relatief hoog en er is weinig leegstand (2-4%). De betere merken, mainstream en ketens die zich naar grotere doelgroepen richten vinden hier hun gading.

Een A-locatie zit aan de rand van het stadshart, maar profiteert mee van de klantenrouting in het centrum. Deze locatie ligt vaak in de buurt van parkeerplaatsen. De leegstand is nog steeds redelijk (8-10%). Hier vestigen zich hoofdzakelijk ketens voor een speciale doelgroep en kleinere merken.

Dan heb je nog B1, B2 en C locaties
en een locatie in een andere stad.

Dit is ook de AAA-locatie van de Antiekmarkt en Boekenmarkt Den Haag,
links bedoel ik, achter die schermen, zonder passantenstromen.
Een vergunning voor een evenement op een AAA-locatie geef je als eigenaar graag meerdere malen voor een zelfde dag af. 

Tot slot een vergelijking, deze (circa)cijfers zijn openbaar te vinden als huurprijzen van Haagse winkelpanden op AAA-locaties:
Vlamingstraat: 3,30 per m2 / per dag
Korte Poten: 0,63 per m2 / per dag
Schoolstraat: 0,64 per m2 / per dag
Haagse Bluf: 1,54 per m2 / per dag
en dan de
Antiekmarkt en Boekenmarkt Lange Voorhout 2018: 2,00 per m2 / per dagtekst van de reacties: Marx Warmerdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie, de redactie zal uw bericht lezen en mogelijk plaatsen op het blog. Anonieme reacties worden niet geplaatst.