zaterdag 21 februari 2015

Meten en Weten op de Antiekmarkt Den Haag


Sinds mei 2014 heb ik geprobeerd duidelijkheid te krijgen in een vierkantemeterkwestie
en dat is niet gelukt.
 
Het begint met de inventarisatieronde door de Afdeling Markten op de eerste marktdag van het zomerseizoen 2014.
Op die dag werd gekeken waar je staat, of je ergens anders wilt staan en hoeveel vierkante meters er jou in rekening worden gebracht, die later op je rekening, via de Belastingdienst, zijn terug te vinden.
 
Het blijkt dat de standhouders op de antiekafdeling van onze markt altijd worden aangeslagen voor minimaal 24m².
Op mijn vraag waarom dat is, werd, toen mondeling en in januari 2015 schriftelijk, medegedeeld dat dat was uitgesproken en vastgelegd in de notulen van de standhoudersbijeenkomst op 20 maart 2013 en dat het beschreven was middels de Inrichtingstekening Antiek- en Boekenmarkt Den Haag.

De Afdeling Markten is zo vriendelijk geweest mij die notulen en Inrichtingstekening te sturen, al moest ik daarvoor wel verwijzen naar de WOB / Wet Openbaarheid van Bestuur.

Wat staat daar in ?
verslag DSB/Markten, 20 maart 2013, punt 4 - afmeting standplaatsen:

alle standplaatsen op de afdeling antiek en de standplaatsen op de afdeling boeken aan de zijde van de parkeerstrook zijn diepe standplaatsen van 24m². De standplaatsen in de afdeling boeken aan de zijde van "De Posthoorn" zijn ondiepe standplaatsen van 12m²

Wat staat er op de Inrichtingstekening ?
Dat.
Maar is het dan ook zo ?
Nee.

Op een deel van onze markt is het zo dat wordt afgeweken van die 2 beschreven stellingen betreffende 24m²; op een deel van onze markt kunnen wel standplaatsen van minder dan 24m² worden aangeslagen, anders dan beschreven in dat verslag en anders dan getekend op de Inrichtingstekening. Namelijk 12m².

De Afdeling Markten verwijst mij dus naar 2 beschreven stellingen en zo is het dan, maar zelf mag de Afdeling Markten daar van afwijken.

Op de Antiekafdeling altijd minimaal 24m², op de Boekenafdeling wordt daar van afgeweken.

Op de Antiekafdeling kunnen nooit ONDIEPE plaatsen worden ingenomen,
op de Boekenafdeling wel

Om over diepe plaatsen van 20m² op de Boekenafdeling contra diepe plaatsen op de Antiekafdeling van 24m² wil ik het nu niet eens hebben.

En dat de plaatsen van 24m² op de Antiekafdeling soms inclusief, soms exclusief vervoermiddel zijn, ook niet (vervoermiddel: 5 of 6 m²)

En de willekeur van extra meters is helemaal een duistere zaak.

De Afdeling Markten opperde dat het komt door de bomen op de Boekenafdeling.
Bomen.
Oh.

En ...... dan is er nog de
Marktverordening Den Haag 2013
Hoofdstuk 1 - artikel 3 - 1 - b:
het College van Burgemeesters en Wethouders van de Gemeente Den Haag kan per markt vaststellen: de afmeting van de standplaatsen

Wat wil ik ?
Dat een vergunninghouder altijd van te voren weet voor hoeveel vierkante meters hij of zij wordt aangeslagen en dat dat ook duidelijk is voordat er een vergunning wordt verleend, en dat er bij een al bestaande vergunning mogelijkheid is tot verandering of aanpassing en verweer.
En dat dat verweer niet via de Belastingdienst dient te lopen,
en ... en ....
Geen willekeur !
Ook niet de schijn van willekeur !


Hoe kunnen de vergunninghouders enig invloed uitoefenen op dit onderwerp ?
Door toegelaten te worden tot de
Adviescommissie Haagse Markten en het Uitvoeringsoverleg
(zie daarover het blogbericht van 13 februari)



In dit onderzoek ben ik als lid van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel  bijgestaan door deze CVAH en door de door hen aangetrokken advocaat Dhr. M.C. van Meppelen Scheppink, van Moree Gelderblom Advocaten.
Al is dit geen juridische kwestie maar een bestuurlijke, dat maakt het niet minder relevant en aanvechtbaar. Gelijke monniken, gelijke kappen.
 
 
Wat betekent het voor jou ?

Mooi gesteld: dat je als vergunninghouder op de Antiekafdeling altijd 24m² tot je beschikking hebt, soms inclusief, soms exclusief vervoermiddel.
Dat, als je extra meters wilt, je eerst die 24m² kunt benutten voor je extra meters opteert en betaalt.
Dus je kraam is 4 meter in front met 6 meter diepte.
Daar betaal je voor, dat mag je gebruiken.

Minder fraai gesteld: dat op de Boekenafdeling wel ondiepe kramen mogen worden ingenomen, maar op de Antiekafdeling niet,

12m² versus 24m²

Tel dat eens op, op jaarbasis, jaar in jaar uit


tekst: Marx Warmerdam
Met heel veel dank aan de standhouders die mij hun aanslagen ter beschikking hebben gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie, de redactie zal uw bericht lezen en mogelijk plaatsen op het blog. Anonieme reacties worden niet geplaatst.