donderdag 12 november 2015

Ogen dicht en duiken in het diepe, dromen over en wensen voor de Antiekmarkt en Boekenmarkt Den Haag

Als je na ruim een week nog steeds geen inspiratie hebt om, na een uitnodiging voor een kopje thee, het beloofde verslag te doen, dan komt dat wellicht omdat je koffie met chemisch zoetje en melkkleurig goedje dat creamer heet uit een kartonnen bekertje kreeg.


Pas aan het eind van het uitgetrokken uurtje bleek dat het een vergissing was.
Niet de koffie, maar de reden van het gesprek.
Rick Warnar, hoofd afdeling Markten Den Haag dacht dat ik om het gesprek had verzocht.
Dat was dus niet het geval.

Maar goed, terug naar het begin. 
Of ik al eens eerder op kantoor was geweest. 
Duh !
Uren heb ik daar versleten, maar ja, voor hun tijd. 
Met hun bedoel ik Rick Warnar en Aukje Grouwstra, zij was er ook. Nog even. Het was haar laatste week als omgevingsmanager. Ze maakte nog wel notities van ons samenzijn.

Ik nam natuurlijk niet het initiatief, dus ik bracht ook geen punten naar voren, en dat noopte Rick Warnar daarom tot onderwerpen aansnijden.
Hij was vooral filosofisch. Ogen dicht. Denken. Mediteren misschien.
Ik heb mijn ogen gewoon open gehouden en verbaal gereageerd.
Dit willen jullie allemaal niet weten.
Want het ging over de afsluitingen;  "welke parkeergarage" riep hij ironisch, over het belang van de plek, welk soort bezoekers, toekomst en een publieksonderzoek.
Voor de meeste onderwerpen kun je het beste gewoon je ogen en oren open houden op de markt zelf, want van zien en luisteren leer je het meest, maar dan moet je er wel naar toe en de standhouders en publiek ontmoeten. 

Maar ach .... De Toekomst .... (vioolmuziek zwelt aan)


Ja, dan doe ik ook mijn ogen dicht en ben ik bereid in het diepe te springen, 
ik ben bereid nog een seizoen marktgeld te betalen, want ik hoop op betere tijden. Ik hoop dat wanneer die, mij wél bekende, parkeergarage af is, we nog steeds een Antiek- en Boekenmarkt hebben op het Lange Voorhout en dat het weer een prachtige plek is, waar we weer bezocht worden door twee- of vierwielige passanten, toevallige toeristen van heinde en van verre, beneden gronds parkerende vaste klanten, dat passagiers in trams ons zien, hun hoofd draaien, van: Hé ! Wat Is Dat Daar ! Een Markt ! dat zij uitstappen bij de volgende halte, even terug lopen en: OH ! Dit Is Leuk ! denken én leuk doen.

En of die markt, zoals nu 2 keer per week is, of straks misschien 1 keer per week, 20 of 19 keer of nog minder keren in de zomer, met of zonder kekke kiosken, bruisende bollenbakkers, met boeken en antiek zoals nu niet, maar ooit misschien wél door elkaar, dat maakt mij niet zo heel veel uit.

Maar wel blijf ik, ook met mijn ogen dicht, ervan overtuigd dat de markt een plek is van verkoop en inkoop (Dikke Van Dale) en geen feestje. 
En omdat ik sinds het begin van de economische crisis echt niet meer weet wat de bezoeker wil kopen op de markt, afgezien van een niemendalletje die je op elke straathoek, in elke kringloopwinkel, tuincentrum of groothandel kunt aanschaffen, afgezien van een sukkelig én plat - past in de koffer - souvenier tot 20euro, waar ik mijn standhuur voor het hele seizoen niet van kan betalen, is de Antiekmarkt geen plek van vraag en aanbod meer, maar van aanbod. 
Ja, wat ik ook wel weet is dat de vraag eigenlijk is: 
Tefaf-kwaliteit voor rommelmarktprijzen. 
Ome Kees zei altijd: ze zoeken gouwe tientjes voor 9euro, of gulden, want deze uitspraak gebruikte hij al minstens vanaf de uitgifte van dat gouden tientje.

Mijn aanbod bepaalt mijn verkoop. 


En mijn prijzen zijn dusdanig dat ik ervan moet kunnen leven en het marktgeld betalen, en de kraamhuur, en (nieuw!) electriciteit apart, en mijn auto, en mijn inkoop, BTW moet afdragen, belasting betalen en ... wilt u nog meer weten ? 
Ik sta daar dus niet voor de gezelligheid of voor hobby. 
Het is geen feestje.
De enige concessie die ik heb gedaan en nog verder zal uitbreiden, is dat ik mijn kraam en mijn aanbod daar moet zien als een etalage.
Met die etalage probeer ik diegenen die mijn kraam passeren iets prettigs te laten beleven, in de hoop dat zij er via een afspraak, een telefoontje, een email, webshop op terug komen.

Het wordt tijd mijn ogen weer te openen, want dit is gezeur en voor iedereen anders.

Oh, nadat Rick Warnar begreep dat ik niet om een gesprek had verzocht, liep ons samenzijn ras naar een eind. 
Ik zei nog wel dat ik alleen gevraagd had, op het Blog, om ZWART OP WIT, een uitspraak te krijgen over het wel of niet verplaatsen van de Antiek- en Boekenmarkt.
En dan ook graag, als de wiedeweerga, de notulen van de laatste Marktkamer vergadering, van 14 oktober, zou willen ontvangen. 
(Die hebben we tot op heden niet ontvangen)

En ik heb beloofd om op het Blog "Antiek- en Boekenmarkt Den Haag" iets te veranderen zodat het duidelijk is dat het niet van de Promotiecommissie is (bestaat'ie nog ?) want die vindt het Blog niet leuk. Dat hoor ik ook al sinds maart. Zeurpieten. Wat niet leuk ! Dit Blog is enig !

Nu is dat aanpassen voor een digibeet als ik nogal een opdracht; gebruikersnamen, weergavenamen, titels, subtitels, accountnamen; alles op Google, Blogger, Gmail, Facebook, moet ik veranderen. 
Dus ook daarvoor moet ik diep duiken en mijn ogen goed openhouden !
Ik heb er in ieder geval een begin mee gemaakt, want beloofd is beloofd.

Daags na het gesprek kreeg een vergunninghouder antwoord van Rick Warnar op een schriftelijke vraag naar de mogelijke verplaatsing van de markt. 
Ik citeer het antwoord:

"Tot op het moment van vandaag (3 november 2015 - red.) is er geen collegebesluit genomen om over te kunnen gaan tot verplaatsing van de Antiek- en Boekenmarkt aan het Lange Voorhout. Verplaatsing naar een andere locatie is dan ook totaal niet aan de orde."

Was getekend: 
Burgemeester en Wethouders van Den Haag, 
namens dezen, 
Dienst Stadsbeheer, Markten - Hoofd Markten (wnd.): 
F.W. Warnar


Maak daar maar van wat je wilt.
 Ik blijf groene en gele monsters zien."TOT OP HET MOMENT VAN VANDAAG"

Je hoeft niet aan tekstanalyse te doen om te weten dat daar staat dat het morgen anders kan zijn. En wat mijn gesprekspartner mij aanraadde: 
"Tekstanalyse ? Doe dat nou niet !"

Duh !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie, de redactie zal uw bericht lezen en mogelijk plaatsen op het blog. Anonieme reacties worden niet geplaatst.