vrijdag 23 juli 2021

Op het marktterrein van de Antiekmarkt en Boekenmarkt Den Haag is het verboden te fietsen. Of hebben fietsers vrije doorgang over de markt?

 

foto door Jen Min Lau op 27 juni 2021, 
fietser dwars over de Antiekmarkt en Boekenmarkt Den Haag

Weer iets:

22 juli 2021, Den Haag, aan Marktbeheer. 

U vindt deze mail waarschijnlijk al even vervelend als ik die 'm schrijven moet.

Vandaag dwaalden er twee BOA's over het marktterrein op het Lange Voorhout.

Zij signaleerden fietsers die tegen het verkeer in vanaf de Denneweg richting Toernooiveld fietsten en oordeelden ter plekke dat dat komt omdat de kraam van Jeff's Voorhout een fietsroute blokkeert.
De ijverige BOA's zonder bevoegdheid belden de politie met bevoegdheid.
De twee aangetreden agenten gingen met de twee BOA's op onderzoek uit en vonden een 'Knooppuntroutebord' die u uiterst rechts op de meegezonden foto's kunt zien. Conclusie van de onderzoekers is dat het 'Knooppuntroutebord' de weg wijst naar de oprit die zich zeven meter terug bevindt... Zoals het bord geplaatst is geeft het echter aan dat je op dat punt naar links moet, terwijl daar geen weg, oprit of fietspad aanwezig is. Lang verhaal kort, de kraam van Jeff's Voorhout moet op aanwijzing van de politie voortaan 10 meter naar rechts verschuiven om ruim baan aan de fietsers te geven. Dat Jeff's Voorhout daarmee buiten het marktterrein beland zal hun verder worst wezen. Ook zal het hun verder worst wezen dat de fietsroute, ook al verplaatst Jeff zij kraam, dwars door het terras loopt. 

Mijn vragen aan u zijn als volgt:

·        Wie heeft toestemming gegeven aan het Zuid-Hollands Landschap om daar een bord te plaatsen en, als dat bord zo bedoeld is als de agenten zeggen, wie heeft toestemming gegeven om een Zuid-Hollands Landschapsroute over het marktterrein cq dwars door de vaste standplaats van een vergunninghouder te laten lopen zonder de vergunninghouder daarvan op de hoogte te stellen?

·        Met welke belanghebbenden of zo u wilt, stakeholders is hierover overlegd?

·        Welk belang is ermee gediend als de fietsroute, zoals nr. 29 op het fietsbordje aangeeft, gewoon rechtdoor loopt i.p.v. linksaf over het marktterrein?

·        En hoe zit het met het instellingsbesluit? Heeft een bordje geplaatst door het Zuid-Hollands Landschap voorrang op het instellingsbesluit?

·        En hoe zit het wederom met onze rechten als vergunninghouder? In het midden van de markt bevinden zich ook opritten. Komt de volgende passerende agent mij vertellen dat het een doorgaande weg is en ik maar een eind moet opschuiven?

·        Bent u met de politieagenten van mening, dat met het opschuiven van Jeff's Voorhout de fietsers niet langer tegen het verkeer in zullen fietsen??

·        En heeft iemand al gedacht aan de fietsers die net zo makkelijk vanaf Jeff's Voorhout niet tegen het verkeer in fietsen maar linea recta over de volle lengte van het marktterrein tussen de bezoekers door richting Toernooiveld fietsen??

U begrijpt dat ook deze gebeurtenis weer tot grote verwarring heeft geleid en wij graag van u horen wat nu precies het beleid en de bedoeling is.

Met vriendelijke groet, (...) Namens de standplaatshouders van de Antiek- en Boekenmarkt.


Redactie, 23 juli 2021:

Om te weten welk belang, van welke belanghebbende of stakeholder meer geldt dan die van vergunninghouders op de Antiek- en Boekenmarkt Den Haag,
wat betreft vrije doorgang voor fietsers over het marktterrein, zou je moeten weten waar het marktterrein ligt. Dit zou te vinden moeten zijn in het Instellingsbesluit of Marktverordening. Ik kan het niet vinden.

 Een paar jaar geleden is een nieuwe opmeting (met schets) gedaan van de plek en de omvang van het marktterrein, want dat had de gemeente nodig om de vierkante-meterprijs te berekenen t.t.v. de marktgeldverhoging. Ik kreeg ondanks verzoek aan de gemeente hiervan geen inzage. 
Maar wij, de standhouders, betalen wel voor alle vierkante-meters van het gehele marktterrein. 
En vergis je niet, dat marktterrein is veel groter dan je denkt.

Verder kun je je verdiepen in de APV 's van de gemeente Den Haag over waar wel of niet gefietst mag worden, 
of een marktterrein een doorgaande weg / fietspad is of niet, 
te beginnen met:

Marktverordening Den Haag 2016

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

-markt:

de door burgemeester en wethouders ingestelde warenmarkt, bestemd voor de uitoefening van de verkoop van handelswaar;

-marktterrein:

de voor publiek toegankelijke ruimte, behorende tot de markt;

-vaste standplaats:

de standplaats die voor de duur van de marktvergunning mag worden ingenomen;

 Artikel 3 Inrichting van de markt

Burgemeester en wethouders kunnen per markt een inrichtingsplan vaststellen met daarin opgenomen in ieder geval één of meerdere van de navolgende onderwerpen: a. het aantal standplaatsen, b. de afmetingen van de standplaatsen, c. de opstelling en de indeling van de markt, d. welke ruimte wordt vergund als vaste standplaats of als flexplaats

Is een bord, dat fietsers de weg wijst dwars over een marktterein, een legitieme reden om een standplaats te verwijderen? 

Nee, "verwijderen" niet nuanceren met: "verplaatsen", 
want de plek is aangewezen en mag worden ingenomen.
De betreffende standhouder wil misschien niet verplaatst worden, zal misschien liever zijn/haar vergunning inleveren als een "verplaatsing" hem/haar wordt opgedrongen door de gemeente Den Haag


Irma, onze collega op de markt, zat nog niet stil, 
ze schreef nog meer:

22 juli 2021

Best Zuid Hollands Landschap, Uw knooppuntenroute bordje aan het Lange Voorhout is hoogst verwarrend, er waren vandaag twee agenten van mening dat uw fietsroute dwars over de Haagse Antiek- en Boekenmarkt loopt. Hoe zit dat?? U kunt de fietsers toch gewoon een route laten fietsen over fietspaden en wegen i.p.v. dwars over een marktterrein? Bovendien staat het bord met de aanduidingen 29, 30 en 31 op een heel vreemde plaats. Jammer dat ik geen foto mee kan sturen, dan zou ik het u kunnen laten zien. Met vriendelijke groet, Irma Nadal


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie, de redactie zal uw bericht lezen en mogelijk plaatsen op het blog. Anonieme reacties worden niet geplaatst.